petek, 3. junij 2016

rojenje čebel






spet so rojile včeraj.
oblak čebel se je vil do sosednje jablane.
tam so naredile grozd nas počakale.
in spet so doma.

in da ne pozabim do naslednjega leta.

Rojenje je naravno razmnoževanje družin, pri čemer se čebelja družina razdeli na dva dela. Približno polovica čebel, včasih tudi več, se pridruži stari matici in si poišče novo domovanje ostale čebele pa ostanejo v panju in čakajo, da se iz pokritih matičkov izvali mlada matica in da se oplodi ter prične zalegati. 

Teden dni pred rojenjem, se matici zadek zmanjša, da lahko leti. Čebele matico stresajo, rinejo in grizejo, da jo prisilijo k letenju. Delavke postanejo nekaj dni pred rojenjem relativno mirne, grozd lahko opazimo mirno sedeti na dnu satja. Morda se takrat začne iskanje novega gnezda.
Mir in tišina predrojilnega razpoloženja se dramatično spremeni na dan rojenja, ko čebele. izbruhnejo iz panja navidez neorganizirano in noro. 
Roj ponavadi izleti iz panja pozno zjutraj ali zgodaj popoldan med enajsto in trinajsto uro, vendar lahko izleti kadarkoli tekom dneva. 
Zaradi nepredvidljivosti rojenja, delavke začnejo že 10 dni pred rojenjem požirati med, da si zagotovijo zadostno količino hrane, ko roj vendarle izleti. Roječe čebele nosijo v golši do 36 mg medu, medtem ko čebele v nerojivi družini 10 mg. Med v golši zagotovi zaloge hrane za premik in prvih nekaj dni (3 dni) življenja v novem gnezdu.
Delavke izrazito spremenijo vedenje nekaj ur pred rojenjem. Stopnja dorzoventralnih abdominalnih vibracij se zmanjša, začnejo se premikati naprej in nazaj (in waves), in brenčati, da bi vzpodbudile druge delavke. Vznemirjene čebele preganjajo, grizejo in vlečejo matico. Nenadoma izbruhnejo iz panja in navadno vzamejo s seboj tudi matico. Včasih matica ostane v panju ali se vrne vanj, takemu roju rečemo »lažni roj«. V takem primeru v grozd zbirajoče čebele postanejo živčne, ponovno vzletijo in se vrnejo v panj. Če se matica pridruži roju, se ostale še letajoče čebele pridružijo roju in čebele iskalke začnejo iskati nov prostor za gnezdo. Ker je matica stara in težko leti, se usede blizu čebelnjaka, kjer roj počaka tudi dan ali dva, da ga najdemo in ogrebemo. 

2 komentarja:

  1. Hvala za tale zapis. :-) Pred leti sem tudi sama občudovala rojenje čebel.

    OdgovoriIzbriši